Over mij - Linda van Veen

De HB-specialist voor ouders, kind & school

Mijn visie:
Gelijke kansen door het aanbieden van ongelijk onderwijs.  


Het doet me wat als ik begaafde kinderen zie afstromen naar een veel lager niveau of hoor dat ze zonder diploma school verlaten. Ik krijg er zélf buikpijn van als ik zie hoe ouders worstelen met hun geweten als ze hun kind thuishouden om vage klachten, terwijl school gewoon fijn zou moeten zijn. En ik leef mee met al die leerkrachten die álles draaiende houden in de klas én alles eromheen en zich ook geen raad weten met dat speciale kind; wat moet je ermee?  


Je voelt dat er iets is

Het grote gevaar is namelijk dat we symptoombestrijding doen met zijn allen. Dat we zeggen dat het kind te druk, passief of lui is. Dat we coachen op faalangst bij het kind, terwijl er in de omgeving niets verandert. Of dat we frustratie denken bij te sturen door een rots&water-training, zonder dat we de bron wegnemen. Terwijl die frustratie komt als het onderwijsaanbod niet passend is.

"Alsof we Max Verstappen met zijn raceauto in een woonwijk zetten en zeggen dat hij daar zijn rondjes mag gaan rijden.”


Vroeg of laat komt het verzet. De dwarsheid of totale desinteresse, waardoor ze lekker kunnen wegdromen. Er wordt niet naar ze geluisterd. Of de clinches met de leraren, omdat ze kritisch zijn en dat hardop melden. En dan heb je nog de braafste meisjes van de klas die thuis de hele boel verstieren, omdat ze zich urenlang hebben aangepast aan het tempo van de anderen. Crisis, en het komt in de beste gezinnen voor….  


Bij ons kwam het goed  


Die frustratie herken ik trouwens ook als ouder. Mijn dochter was wél getest op haar IQ, maar kijkend naar de (CITO)resultaten zag ik daar niets meer van terug. Ik voelde en zag mijn dochter steeds ongelukkiger worden. Heel veel schreeuw- en scheldpartijen, huilbuien, dichtslaande deuren als we juist in de auto moesten naar school tóe: ik herken het allemaal. Op school was ze niet dwars, maar juist super gemiddeld. De leraar zag dus helemaal geen probleem, reden waarom het ook lastig was om dáár op één lijn te komen. Wat een periode…


Gelukkig  


Gelukkig is het tij bij ons gekeerd. Wij hebben een andere school gevonden waar nu ook mijn twee andere dochters naar toe gaan. Met maatwerk onderwijs, veel kansen, veel uitdaging. En doordat mijn hoofd en hart weer beschikbaar kwamen, kan ik nu zelf ook andere kinderen helpen. Zorgen dat ze aanvullende opties krijgen, want gelijk onderwijs = ongelijk onderwijs, dát is pas eerlijk. Het is niet fair om tegen kinderen te zeggen: jij bent slim, dus jij redt je wel. Geef ze wat ze nodig hebben en leer ze vooral om te durven zijn wie ze zijn, dat scheelt zóveel voor later! 

"Je wilt niet zo’n zeur-ouder zijn, maar je wilt wel dat er iets gebeurt"

- Linda van Veen -


Gekwalificeerd, beproefd en bewezen:


Als hoogbegaafdheidsspecialist, ECHA-specialist in Gifted Education, leraar, trainer in het leren leren en Kernvisiecoach


Ik herken in mezelf trouwens ook veel van de kenmerken van hoogbegaafdheid, inclusief dat mijn hoofd vaak sneller gaat, dan mijn mond kan bijhouden. Het grappige is juist dat anderen altijd benoemen dat ik rust uitstraal, dat ik goed luister voordat ik antwoord geef, dat ik ze serieus neem en vertrouwen uitstraal.

Meer officieel:


Ik liep 8 jaar in het basisonderwijs en stond vijf jaar als docent wiskunde voor de klas. Daarnaast was ik betrokken bij het opzetten voor voltijds HB-onderwijs bij RSG De Lindenborg, ben ik trainer in ‘Leren-leren’ en Kernvisiecoach. Op dit moment geef ik voor PCBO Dantumadiel les in de bovenschoolse plusklas die ik mede hielp ontwikkelen. Maar het grootste deel van de week ben ik als hoogbegaafdheidspecialist aan het werk met jonge en iets oudere kinderen, hun ouders en hun leerkrachten, als eigenaar van HET HB-LAB.  
 


Wil je kennismaken of wil je graag dat ik alvast met jullie team meedenk?  
Plan een meedenk-gesprek met mij in of bel voor een afspraak. Elk kind dat ik kan helpen is er weer één!  

null

HET HB-LAB,

De HB-specialist voor ouders, kind & school

Mail of bel voor een (online) afspraak